Profil de Asociatie – ROMANIAN MILITARY ARCHEOLOGY – R.M.A

Profil de Asociatie - RMA

Profil de Asociatie - RMA

ROMANIAN MILITARY ARCHEOLOGY – R.M.A.

Proiectul RMA a luat nastere in 2015, din initiativa lui Michele Bressan si Daniel Apostol. De la bun inceput, intentia a fost de a forma o echipa de oameni dornici sa se implice in recuperarea relicvelor ce definesc istoria militara romaneasca.

In scurt timp, s-a format o echipa de oameni pasionati, dar mai ales priceputi. Fiecare dintre noi, este ”specializat” intr-un anumit domeniu, fie ca este vorba de piese germane WW1/WW2, de uniforme,  decoratii romanesti,  elemente de munitie sau insemne de identificare. Astfel, cunostintele fiecaruia, ajung sa devina mecanismul acestui grup, ajutand la identificarea tuturor pieselor gasite si studierea acestora. De la inceput, am considerat foarte important sa nu facem lucrurile ”dupa ureche”, orbeste,  sapand piese fara sa avem habar ce sapam sau pe ce punem mana (asta tinand cont si de siguranta), sau stricand piese prin asa zise ”restaurari” cu flexul. Am ales, ca demersul nostru sa acompanieze piesele de la momentul recuperarii, pana la restaurarea si conservarea lor. Ne-am asumat un nume si o pagina in engleza, deoarece intentia noastra a fost sa devenim vizibili intr-un context mai larg, cu speranta de a pune si Romania pe harta ”Militaria” internationala.

Ce s-a intamplat in acesti aproape 4 ani, a depasit cu mult orice fel de speranta sau asteptare pe care am fi putut s-o avem. Pe parcursul activitatii RMA, s-au produs  descoperiri deosebit de importante. Incepand cu recuperarea a circa 30-40 soldati neidentificati, provenind din cele trei gropi comune descoperite in zona Predeal, pana la ”tezaurul” de cruci de fier germane WW2, au mai fost multe alte obiecte si povesti importante, am avea nevoie de 10 interviuri. Ne-am dat imediat seama ca traim niste momente importante, recuperand obiecte unice, iar aceasta responsabilitate ne-a ghidat catre o conduita verticala, morala, care am vrut sa devina standard. In simbioza cu Asociatia ”Pro Detectie”, am reusit sa dezvoltam multe proiecte, obtinand niste reusite care, asa cum speram, au devenit repere internationale. Printre acestea, amintim si aderarea ”Pro Detectie”  la ECMD (European Council for Metal Detecting), devenind prima si singura asociatie romaneasca prezenta in acest context, iar aceasta prezenta speram sa devina ceva benefic intr-un cadru romanesc mai larg. In 2018, am inceput si colaborarea cu XP Metal Detectors, care ne-a incurajat demersul sponsorizandu-ne cu aparatura de ultima generatie.

Am reusit sa atragem atentia unor institutii de profil, care ne-au oferit posibilitatea de a organiza evenimente si expozitii cu artefactele militare recuperate (de ex. actuala expozitie de la Muzeul Militar Bucuresti). Acest aspect, se dovedeste important pentru mediatizarea detectiei de metale autorizate, dovedind ca ”se poate”. Pionieratul nostru in acest sens, aceste prime punti dintre detectoristi si institutii, vizeaza un interes comun, si al celor care nu detecteaza Militaria.

Efectivul echipei RMA, este format din putine persoane (10-12), dar exista foarte multi oameni cu care colaboram, multe persoane care ne urmaresc si sprijina, adesea in mod neasteptat. Am putea spune ca am ”deschis si o filiala”, adica ”divizia noastra de pe Frontul Moldovenesc”, Jassy 1944 – RMA. Atunci cand am realizat ca RMA a devenit numele cu cea mai mare vizibilitate pentru Militaria romaneasca, am decis sa comutam totul intr-o asociatie (in scurt timp vom avea actele). Vom continua sa functionam in acelasi sens, nu vor exista inscrieri de membri, structura asociatiei ne va ajuta in primul rand in structurarea viitoarelor colaborari institutionale. RMA a lua nastere pentru a salva Istoria care mai poate fi salvata de rugina; RMA a vrut sa intervina in mod concret, practic si util, si credem ca am reusit. Ramaneti aproape, va urma….

Grup oficial Facebook:
https://www.facebook.com/RomanianMilitaryArcheology/

https://romanianmilitaryarcheology.wordpress.com/

http://detektorrevue.cz/index.php?s=2018dr05

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/o-groapa-comuna-din-primul-razboi-mondial-descoperita-la-predeal

Translate »