Atentie! Aterizeaza la Reghin in 23 Septembrie 2023 expoziția „AVIOANE ŞI AVIATORI ÎN NORD-ESTUL TRANSILVANIEI”

AVIOANE ŞI AVIATORI ÎN NORD-ESTUL TRANSILVANIEI Reghin 2023

AVIOANE ŞI AVIATORI ÎN NORD-ESTUL TRANSILVANIEI Reghin 2023

În anul 2019, la prima ediție a expoziției care a avut loc la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud „AVIOANE ŞI AVIATORI ÎN NORD-ESTUL TRANSILVANIEI” am  adus în atenția publicului poveștile celor doua aerodromuri din Transilvania din timpul retragerii trupelor germane după actul de la 23 August 1944, luptele aeriene ce au urmat în perioada septembrie-octombrie. Aerodromul de urgenta de la Reghin, localizat pe pășunea actuala de la intrarea în localitatea Solovăstru, cunoscut că și Mociar împreună cu aerodromul Luieriu și cel de la Budac, au fost primele aerodromuri folosite pentru evacuarea aviației germane din Romania.

De aici, moartea  pornea în zbor peste foștii aliați. Misiunile aviației Luftwaffe au fost de asalt, patrulare și escortare al armatei germane și al populației săsesti care au început evacuarea spre Ungaria la începutul lunii Septembrie 1944.

 De la o ediție la alta, expoziția s-a îmbogățit prin informații inedite, povesti uimitoare, fotografii dar și piese și machete de avion.

Vom prezenta epopeea uimitoare a lui Hans Urlich-Rudel pe aerodromul de la Reghin, dar și pe aerodoromul Budak spre finalul lunii septembrie 1944.  Jurnalul de front al unității Jagdgeschwader 52 (JG 52) aflat pe aerodromul Budacu și detalii privind moartea pilotului Otto Fonnekold. Resturi de avion și obiecte interesante descoperite pe aceste două aerodomuri.

Resturile ale avionului american și câteva obiecte personale ale pilotului Robert Davis, prăbușit la Petrilaca de Mureș vor completa de asemenea povestea.

Resturi de avion german recuperate de la Andreneasa de profesorul George Paul Ilies și povestea cutremurătoare a avionului de pasageri prăbușit la Herina vor fi de asemenea incluse în aceasta expoziție. Multe alte surprize vă vor așteptă în ziua vernisajului, din partea partenerilor expoziției!

După expoziția de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, am ajuns la Reghin, locul unde a început povestea luptelor aeriene din 31 august 1944, mai pregătit și cu noi colaboratori: Primăria Municipiului Reghin, Muzeul Etnografic “Anton Badea”, RODETECTORS,  Asociația Transilvanya Diggers – Grupul Linia Frontului cu reconstituiri militare, Magazinul online de modelism, machete statice, kituri de construit, scule și accesorii pentru construcția de modele la scara redusa HOBBYZONE.ro,Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu dizabilități, sucursala Bistrița Năsăud, împreună cu vechii colaboratori: Asociația ,,Exploratorii Transilvaniei”, pasionați de istorie și specialiști: Cristian Greiner, Mihai Pica,  Denes Bernad, Fritsch Daniela Elorina, regretatul nostru prieten Norbert Beleyner membru al Asociației Traditonal Jagdgeschwader 52, domnului profesorului George Paul Ilieș, inginer Andreeas Rothaar, pilot Jumolea Adrian, pilot Luca George, fotograf Grec Laurențiu, Echipa Pirotehnica  de la ISU Bistrița-Năsăud și ISU Mureș, Avocat Oltean Chitu, și S.C. Comelf S.A.

Mulțumim pentru piese donate și ajutor în recuperarea relicvelor domnilor Truța Ionuț, Borman Luca, Rus Virgil, Abrudan Dan

Organizator: Primăria Reghin – Muzeul Etnografic “Anton Badea”, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, cu implicarea directă a d-lui George Marinescu și partenerii: Asociația Prospectorii Istoriei (Georgiu Daniel, președinte filiala Bistrița) și Asociația exploratorii Transilvăneni (Vásárhelyi Gábor József, președinte).

Vă așteptam cu drag în data de 23 Septembrie 2023, ora 16 în incinta Muzeului Etnografic “Anton Badea” din Reghin, Str. Vânătorilor, Nr. 51

Translate »