Laleaua pestrita din Padurea de Ses -Orheiul Bistritei

Laleaua Pestrita – Fritillarea Meleagris, dupa denumirea sa latina, sau Floarea de Sah cum este cunoscuta in popor, o floare rara si solitara creste ascunsa de coroanele stejarilor in Paduea din Ses la o distanta de nici 10 km de orasul Bistrita in localitatea Orheiul Bistritei comuna Cetate.
Lalelele Pestrite infloresc pentru o perioada scurta de 7 pana la 10 zile in lunile aprilie-mai, dar depinde mult si de evolutia vremii.
Anul acesta a inflorit mai devreme.
Reprezentanţii Ocolului Silvic „Dealul Negru”, care are grija de a aria naturala în care se află laleaua pestriţa.
Denumirea științifică a plantei este Fritillaria meleagris, fritillus care în latină înseamnă tablă de șah, pahar de aruncat zarurile, face aluzie la pătratele ordonate, brun-roșcate ale lalelei. Din acest motiv, poporul a mai numit-o „bibilica”, deoarece se aseamănă cu o pasăre cu penaj la fel de pestriț, negru cu puncte albe.
Ceea ce o deosebește de celelalte lalele este culoarea ei violeta cu pete albe, dar și modul de răspândire, deoarece ea crește la noi spontan în locurile umede, în apropierea pădurilor. Pentru frumusețea ei este culeasă abuziv încât în unele zone ale țării a ajuns pe cale de dispariție.
Această floare minunată purta în trecut denumirea de Floare de șah, denumire care i-a fost dată de Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Șahului Persiei. Legenda spune că Daria avea grijă de grădina palatului în care existau cele mai alese soiuri de lalele. Într-o noaptea a avut un vis în care o tânără care purta o rochie alb liliachiu a venit în grădină la ea și ia cerut flori pentru mama ei care era bolnavă. Daria i-a oferit un buchet de flori dar în schimb i-a cerut să îi aducă o lalea pestriță pe care o dorea de mult timp. După un timp a apărut în grădina palatului o lalea pestriță care a fost îngrijită și dăruită demnitarilor care veneau din țările vecine. În același timp unchiul ei care era un pasionat matematician a inventat jocul de șah pentru ai alunga plictiseala care îl cuprindea adesea pe Marele Șah. Când unchiul ei s-a înfățișat cu jocul de șah, Daria a adus floarea pe care a numit-o Floare de șah.
O altă poveste spune că lalelele au devenit pestrițe de la amarul lacrimilor deoarece se crede că localnicii din Frătăuții Noi care erau uniții, au plâns soarta bucovinească, au căutat alinare în șoaptele codrului, pe potecile naturii, în locurile unde au crescut aceste flori.
Nici pănă astăzi nu s-a definitivat care este originea acestei minunății și cum a apărut ea.
Așadar toate poveștile legate de această floare sunt unele mai mărețe ca altele. Ceea ce ar trebui să știe toată lumea este că laleaua pestriță este o specie introdusă în Cartea Roșie și ocrotită de stat.
Sursa: Wikipedia.
IMG_20130420_135947

IMG_20130420_140004

IMG_20130420_140020

Translate »