Vernisaj la Muzeul Graniceresc Nasaudean – Foto si Impresii

IMG_20181109_124141

Impresii si fotografii  de la vernisajul ” Eroi Bistriteni si Nasaudeni  in Marele Razboi 1914-1918″ de la Muzeul Graniceresc Nasaudean din data de 9 Noiembrie 2018

Georgiu Daniel :
„Avem ocazia sa asitam la o expozitie care comemoreaza si aduce cinstire soldatilor bistriteni , nasaudeni care au luptat in Marele Razboi, suntem onorati ca expunem chia in „leaganul traditiei militare romanesti” al vestitilor  Graniceri Nasaudeni.
Românii transilvăneni sunt Eroii care au luptat pe patru fronturi în Marele Război  , împotriva militarilor sîrbi, italieni, ruşi sau a fratilor români.
Bataliile la care si Regimentul 63 Infanterie Bistrita a luat parte, din luna august 1914 in sectorul Varsovia-Ivangorod din Galitia, in numai 6 zile de lupte, acest regiment a pierdut circa 60% din efectiv. Datorita pierderilor regimentul se si desfiinteaza iar ramasitele Regimentului devin parte a Regimentul 103 Infanterie. In 1917 acesta se transforma in Regimentul 206, care in final se desfiinteaza in 1918.
Iata cateva evenimente care s-au petrecut in luna Noiembrie 1918 , exact acum 100 de ani:
În prima decadă a lunii noiembrie s-au constituit gărzi naţionale române. În fruntea C.N.R. Bistriţa a fost numit Gavril Tripon.
La 11 noiembrie 1918 in Belgrad se confirma știrea capitulării germane, precum și ordinul mareșalului Foch de încetare a ostilităților, iar la 13 noiembrie are loc Convenția militară de armistițiu de la Belgrad semnată între țările aliate câștigătoare si guvernul ungar al contelui Mihály Károly
25 noiembrie 2018 – Diviziile 4 și 7 infanterie ale armatei române au ajuns în Transilvania in zona Bistrița – Mureș.
Traditia militara continua si dupa 1918 in judetul nostru
Colonelul Vasile Scarneci aminteste in insemnarile sale de razboi pe cand facea parte ca plutionier din Divizia a 16-a Regimentul Vanatorilor de Munte de la Bistrita
Citez: „Ajungem in sfarsit la Bistrita-Nasaud unde regimentul de vanatori de munte se incadreaza cu recruti, viitorii alpinisti si schiori, cei care au pus temelia elitei trupelor de munte ” inchei citatul.
In Campania din 1919 regasim in armata romana o mare parte din militarii din fosta armata austro-ungara, incorporate la cererea Consiliului Dirigent al Transilvaniei.
Multumim domnului cercetator George Marinescu si domnului director Lucian Vaida de la Muzeul Graniceresc Nasaudean pentru gazduire.”

Vásárhelyi Gábor József

„Generatiile de astazi trebuie sa invete sa respecte istoria si sa nu uite trecutul zbuciumat prin care au trecut inaintasii nostri transilvaneni. Sa respecte eroii cazuti pe campurile de lupta.”

Translate »