Primele morminte dacice descoperite azi in judetul Bistrita-Nasaud

Exclusiv pentru Holland.ro!

George Marinescu, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud a dezvaluit pentru holland.ro (Detectie Metal Bistrita) ca astazi 28.8.2014 au fost descoperite doua morminte dacice de incineratie pe raza localitatii Ciceu-Corabia, de catre expertii Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, Corneliu Gaiu , George Marinescu si Radu Zagreanu.

Descoperirea este de o importanta covirsitoare: sunt primele morminte dacice descoperite pe raza judetului Bistrita-Nasaud dupa parerea cercetatorilor este posibil ca cele doua morminte sa indice prezenta unei necropole dacice, mormintele sunt la mica distanta unul de altul. Un mormant contine arme si celalat podoabe.Ritualul folosit este cel de incinerare , dupa care oasele erau asezate direct pe sol. Este o dovada in plus ca dacii isi ingropau mortii. Astfel de descoperiri sunt foarte putine pe teritoriul Transilvaniei.

Cercetari se fac inca din anii 80, pe raza judetului si au obtinut multe informatii despre habitat , arme etc. Dar foarte putin despre ritualurile funerare.

Iata ca tezaurul  format din Denari Romani Republicani gasit saptamana trecuta la Bistrita cat si aceste morminte dacice dovedesc ca N-E Transilvaniei a fost important atat strategic cat si economic pentru civilizatia dacica.

Morminte dacice Bistrita

 

2 thoughts on “Primele morminte dacice descoperite azi in judetul Bistrita-Nasaud

Comments are closed.

Translate »