Poza padurea Budacu 1943 si Grupul de vanatoare PUMA

Foto 1943 Budacul de Jos si Budus in fundal padurea Orheiului
In 1943 Forțele Aeriene ale Armatei Regale Maghiare – Grupul de Vânătoare 101 „Puma” , foloseste aerodromul de la Budac ( Padurea Orheiului „Buriceaca” ) ca si punct intermediar spre aerodromurile mari din Ardeal . Din 25 august 1944 aerodromul Budacu va fi folosit de grupurile faiomoase ale Luftwaffe ( 5 si 6 JG 52 , 1 si 2 JG 53 , 9 SG 9 , 10 SG 2 10 JG 77 etc.)
Vezi ” Povestea Aerodromului Budacu”.

„…A bombázás napján indult el a futárraj földi része, bevagonírozva,irány Alsóbudak (Budacul de Jos). Megtaláltuk a térképen: kis falu Erdélyben, nem messze Besztercétől (Bistrita). Mi a csuda lehet ott? Majd megtudjuk. 14-én reggel 7órakor kaptuk géptávírón a parancsot a Légierőparancsnokságtól, hogy a futárraj légi része azonnal települjön át a kolozsvár— szamosfalvirepülőtérre és ezzel közvetlenül a 2. hadsereg-parancsnokság közvetlen alárendeltségébe utalnak. Végre megszabadulunk Mátyásföldtől!”
Pumak Foldon Egen – Tobak Tibor

Traducerea:

„…În ziua bombardamentului a pornit partea terestra agrupuluii de cercetaşi in vagoane ,direcţia Budacul de Jos. Am gasit-o pe hartă: un mic sătuc în Ardeal nu departe de Bistriţa.Ce naiba poate fi acolo? Vom afla in curând.În data de 14,dimineaţa, la ora 7 , am primit prin telegraf dispoziţie de la Comandamentul Forţelor Aeirene ca grupul, de indată să se deplaseze la Cluj la aeroportul din Someşeni în subordinea Comandamentului Armatei a 2 (doua). În sfârşit am scăpat de Mátyásföld (germ. Matthiasfeld – Budapest).

,,Pume pe cer si pământ” – Tobak Tibor

Grupul de vanatoare PUMA

Szentgyörgyi Dezső - Grupul de Vânătoare 101 „Puma”
Szentgyörgyi Dezső – Grupul de Vânătoare 101 „Puma”
"Puma", pilot - Lt. Col.Aladar de Heppes.
„Puma”, pilot – Lt. Col.Aladar de Heppes.
Translate »