Poza padurea Budacu 1943 si Grupul de vanatoare PUMA

Poza padurea Budacu 1943 si Grupul de vanatoare PUMA

Foto 1943 Budacul de Jos si Budus in fundal padurea Orheiului
In 1943 Forțele Aeriene ale Armatei Regale Maghiare – Grupul de Vânătoare 101 „Puma” , foloseste aerodromul de la Budac ( Padurea Orheiului „Buriceaca” ) ca si punct intermediar spre aerodromurile mari din Ardeal . Din 25 august 1944 aerodromul Budacu va fi folosit de grupurile faiomoase ale Luftwaffe ( 5 si 6 JG 52 , 1 si 2 JG 53 , 9 SG 9 , 10 SG 2 10 JG 77 etc.)
Vezi ” Povestea Aerodromului Budacu”.

„…A bombázás napján indult el a futárraj földi része, bevagonírozva,irány Alsóbudak (Budacul de Jos). Megtaláltuk a térképen: kis falu Erdélyben, nem messze Besztercétől (Bistrita). Mi a csuda lehet ott? Majd megtudjuk. 14-én reggel 7órakor kaptuk géptávírón a parancsot a Légierőparancsnokságtól, hogy a futárraj légi része azonnal települjön át a kolozsvár— szamosfalvirepülőtérre és ezzel közvetlenül a 2. hadsereg-parancsnokság közvetlen alárendeltségébe utalnak. Végre megszabadulunk Mátyásföldtől!”
Pumak Foldon Egen – Tobak Tibor

Traducerea:

„…În ziua bombardamentului a pornit partea terestra agrupuluii de cercetaşi in vagoane ,direcţia Budacul de Jos. Am gasit-o pe hartă: un mic sătuc în Ardeal nu departe de Bistriţa.Ce naiba poate fi acolo? Vom afla in curând.În data de 14,dimineaţa, la ora 7 , am primit prin telegraf dispoziţie de la Comandamentul Forţelor Aeirene ca grupul, de indată să se deplaseze la Cluj la aeroportul din Someşeni în subordinea Comandamentului Armatei a 2 (doua). În sfârşit am scăpat de Mátyásföld (germ. Matthiasfeld – Budapest).

,,Pume pe cer si pământ” – Tobak Tibor

Grupul de vanatoare PUMA

Szentgyörgyi Dezső - Grupul de Vânătoare 101 „Puma”
Szentgyörgyi Dezső – Grupul de Vânătoare 101 „Puma”
"Puma", pilot - Lt. Col.Aladar de Heppes.
„Puma”, pilot – Lt. Col.Aladar de Heppes.
Translate »