Insigna rara de regiment artilerie din bronz din 1888 la 10 km de Bistrita

Am gasit-o la 10 km de Bistrita, o insigna de regiment artilerie din bronz Austro-Ungar 1888. Mi-a luat 2 ore sa “sap” pe net ca sa o identific dar a meritat! Clema din pacate era deja dezlipita si am gasit-o cam pe la 10 cm de insigna. Este pierduta din cauza clemei. Nu am informatii din aceea perioada sa se fi fost vre-un baraj de artilerie austro-ungar.

Dupa razboiul pierdut in 1866 mai multe reforme au fost facute în armata Austro-Ungara: Culoarea de bază a tunici a fost schimbat de la alb la albastru, Armele Lorenz au fost schimbate pentru puști Werndl mai moderne și așa mai departe. Experientele razboaielor din 1864 și 1866, cu armata prusaca a dus la o gandire revolutionara cu privire la îmbunatatirile necesare , unul dintre cei mai importanti factori considerati : calificarea de personal, in special subofiteri.

Emblemele de calificare în forma de insigne s-au purtat pe partea din dreapta sus a pieptului, pe tunica in exterior (de exemplu, mantaua). Insignele au fost făcute dintr-un aliaj de metal de culoare galbena numit Tombak un fel de alama.

Insignele nu puteau fi pastrate, era considerat bunul autoritătilor și a trebuit să fie returnate împreună cu alte echipamente, atunci când soldatul  parasea serviciul militar.

Insigna de jos este din 1888,pentru prim ochitor artilerie Austro-Ungar. Aceasta insigna va aparea si in 1913 cu coroana sfantului Stefan pentru  artileria de aparare Maghiara.

 

 

 

 

Translate »