Colegul ecristian , de pe detectiemetal.com, plin de modestie spune:

„Sper sa mai destind atmosfera de aici, prezentandu-va un mic tezaur format din 20 de tetradrahme thasos. Le-am gasit pe la 25-30 cm intr o padure de campie. Au fost predate la MNIR”

Tetradrahme ale provinciei Macedonia Prima, din oraşul Thasos şi drahme din oraşele de pe coasta Mării Adriatice, Apollonia şi Dyrrhachium . Este vorba de emisiuni de argint, cu o largă arie de circulaţie în Europa de sud-est. Pătrunderea romanilor în Balcani şi tendinţa acestora de a atinge treptat linia Dunării şi ţărmul de vest al Mării Negre, i-a adus pe aceştia în contact direct cu lumea greco-macedoneană şi tracă, iar ceva mai târziu, spre finele sec. I a. Chr., şi cu cea a geto-dacilor. Consecvenţi politicii lor de respect faţă de civilizaţia grecească şi interesaţi în promovarea relaţiilor cu popoarele din Balcani şi de la Dunăre, romanii au îngăduit şi încurajat emiterea de monede proprii în oraşele greceşti şi macedonene, evidenţiindu-se în mod deosebit cele din centrele mai sus menţionate.
Cele mai multe monede de tipurile amintite au circulat în Tracia, Dacia şi parţial în regiunile illirice şi pannonice. Începutul pătrunderii lor în Dacia se plasează cel devreme către finele sec. II a. Chr. O bună perioadă de timp, corespunzătoare în principal primei jumătăţi a sec. I a. Chr., monedele respective circulă concomitent, găsindu-se adesea în tezaure comune. Cele care apar la un loc în tezaure în mod destul de frecvent sunt tetradrahmele din Macedonia Prima şi din Thasos, mai rar fiind asociate şi cu drahme din cele două oraşe adriatice.

4

5

12

Translate »