Fragment buzdugan bronz probabil perioada Imperiului Bizantin

Duminica ( 2.4.2017 ) se pare ca este o zi norocoasa pentru mine. Dupa o pauza lunga, am stabilit sa merg 2 ore in relaxare la detectie, cam 10 km de Bistrita. Prima groapa sapata la semnalul detectorului am descoperit un dop. La a doua groapa am am avut surpriza sa scot un fragment de buzdugan din bronz.

Dupa ce doar l-am clatit cu putina apa calduta, fara sa intervin in curatare. Am observat modelele intre dintii buzduganului. A fost un start bun sa incep sa gasesc o comparatie.

Am reusit sa gasesc un buzdugan asemanator ca model si lungime pe websiteul LGF Museum of Natural History.
Buzduganul asemanator cu cel gasit de mine este din perioada Bizantina Sec.V- XIV AD (Anno Domini) gasit langa Dunare.
Poza comparatie:

Potrivirea este mare. Astfel pot specula perioada descoperirii mele pe dovezile gasite, cel putin pana voi primi un raspuns oficial de la reprezentantii CMBN.

Sursa

Fragment buzdugan bronz probabil perioada Imperiului Bizantin

Despre Imperiul Bizantin:
„Imperiul Bizantin sau Bizanțul sunt termeni folosiți, în mod convențional, pentru a numi Imperiul Roman din Evul Mediu având capitala la Constantinopol. Denumirea oficială era Ρωμανία, Romanía sau Βασιλεία Pωμαίων (Basileía Romaíon), Imperiul Roman. Nu există un consens în ceea ce privește data de început a perioadei bizantine. Unii o plasează în timpul domniei lui Dioclețian (284-305), datorită reformelor administrative pe care acesta le-a introdus, împărțind imperiul în pars Orientis și pars Occidentis. Alții plasează evenimentul în timpul domniei lui Teodosiu I (379-395) și a victoriei creștinismului împotriva păgânismului, sau, după moartea sa din 395, în momentul divizării Imperiului Roman în jumătățile de apus și de răsărit”
Sursa

1 thought on “Fragment buzdugan bronz probabil perioada Imperiului Bizantin

Comments are closed.

Translate »