Alexander Ivanovich Pokryshkin pilotul care a distrus trei Stuka la Iasi intr-o singura lupta

Alexander Ivanovich Pokryshkin pilotul care a distrus trei Stuka la Iasi intr-o singura lupta

Alexander Ivanovich Pokryshkin pilotul care a distrus trei Stuka la Iasi intr-o singura lupta

Primul contact cu lupta aeriana Alexander Ivanovich Pokryshkin il are in iunie 1941, aproape de granita cu Moldova. Aerodromul pe care stationa a fost bombardat în 22 iunie, chiar in prima zi a razboiului. Prima sa implicare în lupta aeriana a fost un dezastru. Văzând un avion de tip pe care nu-l mai văzuse până atunci, el a atacat și l-a doborat, observand  prea tarziu, în timp ce se prabusea, ca avionul  avea desenate stele sovietice rosii pe aripi. Era un bombardier sovietic SU-2 al aviatiei bombardiere, pilotat de comandantul escadrilei Mikhail Gudzenko.

Pana la 19 august 1944, Pokryshkin are peste 550 de zboruri in prima linie si 53 de kill-uri oficiale, a fost dinstins pentru a treia oara  cu Steaua de Aur – “Eroul Uniunii Sovietice”. El a fost primul si singurul soldat/pilot sovietic care a primit aceasta distinctie, de trei ori în timpul razboiului. Lui Pokryshkin i s-a interzis sa zboare pentru a fi protejat, dar a reusit sa ocoleasca aceasta regula de cateva ori si a continuat să inscrie cate o victorie ocazional.

O ocazie s-a ivit in 30 mai 1944, in apropiere de Iasi. Întrega escadrila de aviație a lui Pokryshkin   s-a angajat in lupta, cu o formatie numeroasa de avioane germane de tip Ju 87 ( Stuka), escortate de FW 190 și Bf 109. In urma luptelor, pilotii rusi au sustinut că au doborat cinci Stuka, trei Focke-Wulf si un Messerschmitt. Trei Ju 87 au fost omologate de catre Pokryshkin, fără nici o pierdere in escadrila rusa.

In 16 iulie 1944 deasupra Romaniei, a mai doborat doua avioane Stuka si un Hs129, probabil din unitatea Luftwaffe 10. (Pz) / SG 9, capitanul Rudolf-Heinz Ruffer, un as al aviatiei germane, creditat cu 80 de tancuri distruse.

Dupa razboi va fi numit Maresal al Fortelor Aeriene Sovietice, se va stinge din viata in anul 1985.

Pilotul Alexander Ivanovich Pokryshkin in vara anului 1944 sursa: https://mamm-mdf.ru/

Translate »