Cine ar fi crezut ca intr-o zi fara nici un ” noroc” in sonda detectorului, o sa ne aduca o bucatica de istorie indepartata printr-un nasture minuscul cu inscriptia ” Nostra Es Devs Spes” – Dumnezeu este speranta noastra, doar la cativa kilometrii de Bistrita? Nasturele apartine unui soldat/mercenar heisen (hessian) de secol 18 cu vulturul teuton pe centrul nasturelui de doar un cm.

Mercenari din Hesse (Germania)

Au fost mercenari germani ai secolului al XVIII-lea au fost recrutati de Regatul Marii Britanii in numar de 30.000 pentru a servi și de a consolida trupele armatei britanice în diverse campanii militare. Numele lor a fost derivat din landul german Hesse-Kassel,de unde au fost recrutati.
Mercenarii Hessian au fost angajați d într-o serie de conflicte inclusiv pe rutele comerciale de catre Marea Britanie, dar faima lor se datorează în principal participarea la Razboiul de Independența al Statelor Unite ale Americii (Razboiul revoluționar american 1775–1783).
In batalia de la Trenton din 26 decembrie 1776, generalul George Washington, capturat 1000 de mercenari germani.

Capturarea Hessianilor la Trenton
Capturarea Hessianilor la Trenton

Hessian, au fost considerat soldați disciplinati și combativi, dar brutali și nemilosi.
Au fost temuti de armata inamica cat si de civili din facand o reputație negativa ca mercenari nemilosi și violenti. Deși Hessian au luptat cu valoare până la sfarșitul razboiului, multi după razboi a ramas în Statele Unite.
Ar fi mult de scris despre acesti fascinanti mercenari , care si-au lasat un nasture in amintirea lor aproape de orasul Bistrita. Dar voi lasa aceasta sansa celor pasionati de traduceri.

Surse:

https://ancestralfindings.com/hessian-soldiers/
https://www.pinterest.co.uk/pin/399342691937223495/
http://ruminref.eu/index.php?newsid=235595 via http://ru.wikipedia/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hessian_(soldier)

Nasture Hessian – Nostra Es Devs Spes secol 18

Translate »