Istoria ceasului Remontoir Cylindre 6 Rubis Langendorf

Iata o mica povestire a ceasului placat cu argint gasit saptamana trecuta la o sesiune de detectie.

l-am gasit invelit intr-o carcasa de fier care s-a rupt cand l-am scos  de sub radacinile copacului, iar pe spate era panza putrezita, cred ca era un fel de toc, nu avea sticla pe cadran, numai plasticul ingalbenit de timp. Probabil era intr-un fel de toc. Probabil a fost ascuns in perioada interbelica de catre un soldat ungur, in zona am gasit cartuse trase din perioada 1940 -1944, si nasturele de soldat american. De-si in zona nu s-au purtat lupte, e sigur ca acel ceas a fost furat si ascuns. O alta supozitie , sa fi fost a unui everu prizonier care a reusit inainte sa-si ascunda ceasul.

Despre acest model: ( multumiri Domnului  Ing. Adrian PORTASE   http://www.yo2btw.ro/ )

Langendorf Watch Company
Colonelul Johann Viktor Kottmann (1822-1881) a fondat Uhrenfabrik Langendorf SA in 1873.
Fabrica a ramas in mainile familiei sale pana in 1964.

Fabrica a fost situata in satul Langendorf , cantonul Solothurn , districtul de Lebern , Elvetia . Johann Viktor Kottmann a fost la Solothurn in apropiere si au fost implicati in productia industriala de cicoare si produse din tutun din anii 1850 . Fabrica din Langendorf au fost producatoare de cicoare din 1851 , dar a fost reconstruita in 1873 pentru a produce ebauche ( piese de schimb pentru ceasuri ) pentru alte companii producatoare de ceasuri .
La infiintarea sa , compania a angajat intre 70 si 80 de muncitori , dar numarul de lucratori a fost redus drastic atunci cand compania a suferit aproape un colaps economic in 1880 – ar fi din cauza unor probleme grave cu alcoolismul si absenteismul in randul angajatilor . Poate ca pentru aceste motive , fabrica a inceput organizarea de locuinte si formarea lucratorilor lor , si a caștigat o reputatie pentru a fi social responsabile . A construit scoli , un sistem de hidrant si a finantat instalarea de lumini electrice in Langendorf . Familia Kottmann a fondat , de asemenea, o societate de munca in folosul comunitatii , care este inca activa.

Ceasul a aparut si pe http://watch-homage.info

Translate »