Români și maghiari într-un proiect comun: Comemorarea Centenarului in preajma zilei de 1 Decembrie, cu ocazia Marii Uniri – la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud

Români și maghiari într-un proiect comun: Comemorarea Centenarului in preajma zilei de 1 Decembrie, cu ocazia Marii Uniri – la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud

Români și maghiari într-un proiect comun: Comemorarea Centenarului in preajma zilei de 1 Decembrie, cu ocazia Marii Uniri – la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud

Tehnică și echipament militar pe frontul răsăritean în Marele Război” este titlul expoziției temporare vernisata în seara zilei de Miercuri 29 Noiembrie la Muzeul din Bistrița.

Asociațiile „Prospectorii Istoriei”, reprezentata prin Florin Bosoteanu și „Erdélyi Kutatocsoport/Exploratorii Transilvaniei/Transilvanian Research Group”, reprezentata prin Vásárhelyi Gábor József, în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, reprezentata prin dl. George Marinescu au pus umărul la realizarea unei expoziții cu piese originale descoperite în tranșeele din primul război mondial, documente, hărți și informații pe care le-am adunat împreuna într-o locație care povestește de la sine istoria locului: Cazarma regimentului 63 austro-ungar ,  în subsolul complexului muzeal, loc devenit astfel spațiu de expunere.

 

Relicvele de război expuse sunt descoperite pe frontul răsăritean, descoperite de către membrii Asociației Prospectorii Istoriei în tranșeele de pe Valea Oituzului, Trotusului, Slănicului, Ciobănușului, Cașin și Poiana Sarata, locații în care s-au dus lupte sângeroase în timpul primului război mondial. Descoperitori: Sorin Mare (Bacău), Racoș Ciprian (Onești), Marius Însurățelu (Comănești), Stoica Alin (Bacău) și Florin Bosoteanu (Comănești), dar și descoperite în județul Bistrița Năsăud de către Georgiu Daniel (Bistrița), un pasionat de istorie cu descoperiri remarcabile dezvăluite pe https://www.holland.ro Daniel Georgiu a făcut posibila aceasta expoziție prin efortul depus timp de câteva săptămâni la crearea panourilor, afișelor și invitațiilor realizate special pentru acest eveniment.

Pe de alta parte, puteți viziona obiecte care aparțin Asociației „Erdélyi Kutatocsoport/Exploratorii Transilvaniei/Transilvanian Research Group” (Vásárhelyi Gábor József), care consta într-o colecție impresionanta de decorații, medalii și insigne care au aparținut celor care au luptat în acele vremuri, din toate armatele combatante, un set complet medical și alte obiecte unice, poze de pe front și o harta originala cu linia frontului de pe linia Carpaților.

In expoziție mai puteți vedea și tablouri cu tematica istorica care conțin și elemente originale descoperite pe linia frontului, din seria „Arta din război”, prin care se dorește comemorarea centenarului transformând ororile războiului în frumos și demonstrând astfel ca respectul pentru eroii căzuți în acele timpuri pot fi respectați, indiferent de naționalitate sau armata de care aparțineau. Tablourile au fost realizate și puse la dispoziție de către Bosoteanu Mihaela – „Miha Art”.

Am creat împreuna și un tranșeu fortificat în care puteți regăsi modul de viata ale soldaților în tranșee, cu obiecte din echipamentul militar, sarma ghimpata, saci de nisip, scut, etc. Este un colt în care liniștea prevestea atacul iminent care putea începe în orice moment.

Expoziția este una completa, cu informații și obiecte despre toate armele (infanterie, artilerie, geniu și cavalerie), cu obiecte care au aparținut tuturor armatelor combatante (germana, romana, rusa și austro-ungara), cu obiecte personale care au aparținut soldaților (obiecte trench-art, inel, muzicuța, cutii de țigarete, de medicamente, ceasuri de buzunar, bricege, bricheta, etc.), cu obiecte străpunse de gloanțe și de baionete.

Este o lecție de istorie și de viata deopotriva, o colecție care ne face sa ne gândim la ceea ce înseamna războiul și sa nu mai repetam greșelile înaintașilor noștri. Este dovada unei colaborări prin care reconcilierea este posibila.

P_20171128_211418_HDR

Va invitam sa vizitați Muzeul de Istorie Bistrița pana la data de 31 Ianuarie 2018; este o expoziție deopotriva de suflet și educativa.

IMG_20171130_144434

sursa

Scrisoare deschisa Erdélyi Kutatocsoport/Exploratorii Transilvaniei/Transilvanian Research Group

Expoziţia Centenarul Marelui Război 1914-1918
Două zile de pregătiri intense ,prelungite in noapte,cu niste oameni care merită tot respectul,dedicati,pasionaţi in ale istoriei perioada primului război mondial, in ceea ce fac pentru a conştientiza, educa pe toţi cei care sunt interesati sa cunoască acele vremuri tulburi , pline de eroisme si suferinţă umană.
Pe domnul George Marinescu muzeolog si arheolog l-am întâlnit cu câteva zile inainte ,un profesionist cu răbdare de fier si iscusinţă in a aranja o vitrina ca să facă pe cel care o priveste sa-i incânte privirea.Datorită lui obiectele prind viaţă si incep să–şi spună povestea. Un om cu o îndemanare de precizie chirurgicală si cu cunoştinte vaste în istorie,un om cu care fiecare pasionat de istorie poate purta o discuţie şi poate primi ajutor in a elucida dedesupturile istoriei.
Florin Bosoteanu ,un om cu suflet mare si pasionat de istorie,un adevarat exemplu de răbdare ,si planuri mari in prezentarea istoriei contemporane ,cred că dacă ar trebuii să inceapă viaţa de la început ar devenii un mare istoric.
Georgiu Daniel un om ambiţios si săritor in a ajuta in orice .Bun designer si creator de panouri purtătoare de informaţii,impătimit al istoriei în general ,dar mai ales in aeronautica caracteristică perioadei celui de al doilea război mondial.
Acesti trei oameni au facut tot ca ca cei dedicati in a cunoaşte istorie adevărată ,palpabilă prin obiectele expuse să poarte un dialog direct si fară echivoc cu cel ce era soldatul din tranşee ,cu suferintele si visurile acestuia. Un dialog ancestral ,si o călătorie in timp pentru a inţelege tot ce este natura umană in situaţia exceptională cea numită de război.
Mă bucur nespus că i-am cunoscut si înpreuna am putut reconstituii o fărâma de istorie, pe care o recomand tuturor să o vadă şi eventual să contribuie în a o imbogaţii pe viitor.
Cu stimă Vásárhelyi Gábor József
Preşedintele Asociatiei Erdélyi Kutatócsoport/Exploratorii Transilvaniei/Transilvanian Research Group

Translate »