Inaugurarea Ansamblului monumental Coșna – sat Nicorești, Comuna Pârgarești

Inaugurarea Ansamblului monumental Coșna – sat Nicorești, Comuna Pirgarești

Ceremonia de dezvelire a Ansamblului Monumental de pe virful Cosna, 5 octombrie 2019.
Instananee de la ceremoniile care au fost onorate si de discursul adresat asistentei de catre reprezentantul Ambasadei Frantei in Romania.

Dealul Cosna (Cota 789m) a fost in 1918 teatrul unor lupte de o violenta desosebita care au marcat in final „cele mai importante victorii din primul razboi mondial ale armatei romane impreuna cu soldatii si ofiterii francezi” care au fost dislocati in Romania pentru consiliere, instruire si sprijin direct.

Ansamblul este rezultatul actiunior Asociatiei „Prospectorii istoriei” si Asociatiei „Regimentul 15 Infanterie”, Primariei Pirgaresti cu sprijiul financiar al sponsorului principal Aerostar Bacau, societatii Dedeman si a unui mare numar de persoane fizice voluntare.
De asemenea, a fost restaurată, din materiale durabile, o tranșee originală.

Ceremoniile au mobilizat un impresionant dispozitiv alcatuit din aproximativ 200 de militari din:

-Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc,
-Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași
-Școala de Subofițeri de Jandarmi ,,Petru Rareș” din Fălticeni ultimii echipați în ținute menite a evoca pe cele de acum un secol.
-Fanfara militară a Garnizoanei Bacău
-Corul Glasul Bucovinei

La acestia s-au adaugat membri ai asociatiilor Traditia Militara si Deutsches Freikorps in uniforme si cu echipament de epoca care au oferit o reconstituire istorico-militară atit statica cit si reconstituirea spectaculoasa cu efecte piroterhnice a unui moment de luptă de pe Dealul Coșna, precum si doua soboruri de preoti, unul ortodoca si unul catolic, care au oficiat serviciile religioase in memoria eroilor cazuti.

Manifestarile au fost onorate, alaturi de organizatori (dintre care FB imi permite sa tag-uiesc pe Ion Luncanu – „sufletul actiunii” omniprezent de la inceput la sfirsit alaturi de colegii sai), de reprezentanti ai sponsorilor si ai gazdelor si de prezenta mai multor personalitati / invitati, Licee militare, dintre care, din partea romana:

-Şeful Direcției Instrucție și Doctrină a Statului Major al Apărării – General de Brigadă Dragoș-Dumitru Iacob
-Comandantul Scolii de subofiteri de Jandarmi ,,Petru Rareș” din Fălticeni, Colonel Ionel POSTELNICU, care isi are sediul in Cladirile Fostului Regiment 16 Infanterie „SUCEAVA” si care este in mod simbolic continuatoarea traditiiei acestuia
-Primaria Pingaresti (primarita Victoria Iulișca, o foarte ospitaliera gazda si o buna organizatoare)

Din partea franceza:

-Atasatul militarar al Ambassade de France en Roumanie Dl. Colonel Flavien GARRIGOU-GRANDCHAMP
-Dnele Françoise și Genèvieve (DRAUSIN), nepoatele locotenentului erou Paul Edouard BERGE caruia ii este dedicata una din crucile componente ale ansamblului
-Dna 
Sophie Babey, secretar de redactie al cotidianului L’Independent care a contribuit alaturi de persoane voluntare din Franta la identificarea urmasilor eroului francez.

de Laurent Stehpan

” Azi pe Dealul Coșna.
Acolo unde Erwin Rommel (lent la acea vreme și viitor feldmareșal), unul din strategii militari care și-au lăsat adânc amprenta în istoria militară – vezi „Infanteria atacă”, a simțit pe propria piele ce înseamnă când românii sunt uniți și pun piciorul în prag – „Pe aici nu se trece”.

O mână de români cu inimi mari și drag de România au participat la dezvelirea Monumentului ridicat pentru veșnica amintire a celor căzuți acolo în Primul Război Mondial și în speranța că cei aflați la cârmuirea țărilor vor înțelege să conviețuiască împreună și vor oferi respectul cuvenit fiecărei țări, popor și culturi.

Respectul meu pentru Asociația Prospectorii Istoriei și Asociația Tradiția Militară (din care și eu fac parte), asociații care se încăpățânează să iubească România într-o perioadă în care a iubi România este de nerecomandat dacă voiești să îți fie susținute demersurile.

Respectul cuvenit și ofițerilor francezi ce și-au adus aportul în acele momente.”.

de Alexandru Vilvoi

Fotografii: Racos Ciprian – Catalin Iliescu – Ovidiu Gherman

Translate »