Impresii de la expozitia „Eroi bistrițeni și năsăudeni în Marele Război”

Impresii de la expozitia “Eroi bistrițeni și năsăudeni în Marele Război”

Impresii de la expozitia “Eroi bistrițeni și năsăudeni în Marele Război”

„Eroi bistrițeni și năsăudeni în Marele Război” a fost al doi-lea proiect în care asociațiile “Asociația Exploratorii Transilvaniei” și “Asociația Prospectorii Istoriei” , parte dintr-un proiect organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Primul proiect organizat a fost „Tehnică și echipament militar pe frontul răsăritean în Marele Război, Centenar Mărăști-Mărășești-Oituz 1917-2017” din dată de 29 Noiembrie 2017.

Numărul mare de participanți, iubitori ai istoriei bistrițene, nu a făcut decât să onoreze mai mult acest vernisaj festiv, în onoarea soldaților dispăruți în Marele Război.O surpriză plăcută a fost prezența unui nou membru al “Asociației Prospectorii Istoriei”, Manuel Iordăchescu ,venit tocmai de la Fălticeni pentru a fi prezent la vernisaj.

Georgiu Daniel reprezentant “Asociația Prospectorii Istoriei”:

„Ca reprezentant al Asociației Prospectorii Istoriei în Bistrița-Năsăud, am fost onorat să fiu cooptat în acest proiect, de către domnul cercetător George Marinescu.
Onoarea această a fost dublată de faptul că, acest proiect se referă la eroii noștri bistrițeni și năsăudeni, participanți în primul război mondial. Eroi cu o carieră militară impresionantă, ce au avut roluri importante pentru înfăptuirea Marii Uniri.
Expoziția se dorește a fi un omagiu adus soldatului transilvănean, care a dispărut pe front sau a fost rănit,  a luptat și și-a făcut datoria de militar, chiar și atunci, când se întâmplă să nu se afle de partea pozitivă a istoriei, respectând un jurământ militar.
Aș dori să mulțumesc colegilor din Asociația Exploratorii Transilvaniei, în special domnului Vásárhelyi Gábor József, pentru sprijinul acordat în materializarea  acestei expoziții.
Mulțumesc Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, domnului  manager Gavrilaş Alexandru pentru ocazia oferită de a fi părtaș la acest proiect important pentru județul nostru, fiind o pagină importantă a istoriei locale ce trebuie evocată bistrițenilor.
Mesajul pe care eu consider că această expoziție îl transmite, este cel al reconcilierii, al promovării valorilor și implicit a eticii strămoșilor noștrii bistrițeni.
Va mulțumesc pentru participarea dvs., a celor care au fost prezenți la această comemorare a jertfei ostașului transilvănean din primul război mondial, indiferent de religie ori de regimentul din care a făcut parte.”

Vásárhelyi Gábor József “Asociația Exploratorii Transilvaniei”:

Translate »