Groaza in cer -Avion de pasageri prabusit pe Herina 1937

In data de 6 august 1937 un avion de fabricatie americana Douglas DC-2-152 al companiei Aeroflot, cu 6 persoane ( 3 echipaj + 3 pasageri), numarul de inmatriculare CCCP-M25 care a decolat de la Moscova spre Praga , cu un punct intermediar in Ucraina s-a prabusit in flacari pe un deal din localitatea Herina Jud. Bistrita Nasaud.
Incendiul a pornit de la o tigara aruncata in toaleta avionului.
Aceasta catastrofa aeronautica de langa Bistrita apare si in baza de date internationala , ANS Aircraft Accindent. Insa anul este trecut gresit, ruta este gresita ( ei specifica ruta Bucuresti-Moscova) iar numarul de persoane decedate nu-l cunosc . ( sa speram ca ii va ajuta acest articol:) ).

Locul prabusirii a fost identificat cu exactitate, Problema ar fi miile de bucati de aluminiu. Totusi prima piesa a fost partial identificata si provine de la aparatura de bord , o contra greutate probabil de la giroscop ( multumesc Luca). In toamna aceasta voi reveni  la locul prabusirii pentru a gasi si  mai multe piese din acest avion.

Intr-un ziar al vremii scrie despre tragedia aviatica:
„Avion bolşevic prăbuşit lâng ă Bistriţa Năsăud . Un avion bolşevic, de călători, care făcea drumul între Moscova şi Praga, având în el şase persoane, s’a aprins în aier, deasupra unei păduri din apropierea Bistriţe! şl s’a prăbuşit. Din cele 6 persoane, cari se aflau în el, cinci e’au prefăcut In scrum şl cenuşe iar a şasea vizând primejdia a sărit în aier de groaza flăcărilor. Trupul acestei persoane a fost găsit sdroblt în întregime. Avionul a fost şi el mistuit de flăcări. Auzindu-se despre nenorocirea aceasta autorităţile au mers la faţa locului spre a cerceta cazul.”

avion-prabusit-bistrita

Poze reconstiturie avion, si o imagine din 1937 ( avionul a fost cumparat exact in acelasi an, doar  cateva luni inainte de prabusire):

Avionul Douglas DC-2  a fost fabricat prima data in 1934 de catre compania americana Douglas Aircraft Corporation. Un avion robust mixt pentru 14 persoane si marfa. Echipajul format din 2 sau 3 persoane. Viteza maxima de 399 km/h, plafon maxim de zbor 4000 de metri lungime de 18, 89 metri. Avionul de 5 tone gol, si maxim incarcat pana la 8 tone cu masa proprie cu tot.

Groaza in cer -Avion de pasageri prabusit pe Herina 1937
Groaza in cer -Avion de pasageri prabusit pe Herina 1937
Translate »