Detectie pe aerodromul Mociar partea de Est

Despre atacul american din 31.8.1944 al excadrilelor Luftwaffe stationate pe aerodromul Mociar s-a scris deja destul de multe.
Chiar Hans-Ulrich Rudel, cel mai decorat militar nazist, fiind unul din doar 27 militari care au primit Crucea de Cavaler cu Frunze de Stejar, Săbii și Diamante povesteste ziua in care trei escadrile de vanatoare si bombardament, tip P-51 Mustang, apartinand USAAF, aviatia militara americana au atacat in forta aerodromul Mociar.
In cartea „Stuka Pilot” el povesteste:
– Fara combustibil si fara munitie ma intorceam la aerodromul de la Reghin, cand am vazut 40 de avioane sclipind argintiu. Toate erau Mustanguri americane. I-am spus lui Hoffmeister: Aterizam imediat! Un Mustang zbura direct spre mine. Repede am deschis cupola cabinei si am sarit afara, rulam cu cel putin 50 km pe ora. Ma lipesc tare la pamant si imediat aud mitralierele Mustangurilor P 51. Avionul meu ardea Eram bucuros ca am scapat. Locotenentul Hoffmeister nu a fost asa norocos.
In acea zi aviatia germana pierde peste 60 de avioane la sol atat la Mociar cat si la Lueriu, pierderile de vieti omenesti sunt imense , astfel ca nu au fost date publicitatii cifrele reale. A fost cea mai grea lovitura primita de aviatia Luftwaffe din al 2-lea rezboi mondial.
Zona de cautare aleasa de mine a inceput dupa identificarea locului din aceasta poza publicata de Aero Magazin:
561469_496417533766392_1207628087_n

Obiectele gasite de mine in aceasta zona:
Cartus avion P-51 MUSTANG 13 mm DM 4 – fabrica Des Moines Ordance – Ankeny, Iowa. Folosit la mitralierele M2 Browning. Componenta pentru ulei , FI 5097, diverse componente bomba, bucati tabla aluminiu cu nituri, cartuse trase de 7,56 mm, interesant este si un cartus western 1918.

Translate »