16 kilograme de talere placate cu argint 1760 la Bistrita

Ieri a fost o zi plina de soare dar si de adrenalina. Impreuna cu Florin , colegul de detectie, ne-am adapostit la umbra copacilor dintr-o padure de langa Bistrita, zona era libera si publica , asa ca ne-am scos detectoarele , si dupa cateva ore de cautare  a lui Florin , care presimtea ceva la o zona, a sapat  o groapa de 60 cm, transpiratia curgea siroaie de pe Florin , in lupta cu radacinile groase. Eu il ajutam intre pauzele lui,  A scos la lumina 8 vase/talere de argint  de puritate 600 fabricate in Germania si stantate in Viena in perioada 1756-1762, pe langa acest vase am gasit si o „halba”, sau strabunica halbelor de bere, din aliaj.

Florin a fost cel care a presimtit ca e ceva in groapa, eu doar i-am confirmat pozitia obiectului, deci e groapa lui iar eu l-am asistat, fiind o detectie de grup  meritul intai e a lui Florin Jauca si apoi al meu, nu cum s-a transmis eronat.

Oricum a fost o adevarata aventura sa le gasim, important ca le-am predat deja la Patrimoniu, asa  ca ne-am facut datoria, de detectoristi. Asteptam si confirmarea oficiala a specialistilor, care la prima vedere, ne-au confirmat datarea noastra de amatori.

16 kilograme de argint 1760 la Bistrita

 

Translate »