Despre Olanda

Olanda este unul din cele trei state Benelux. Este situată în apusul Europei, între Germania şi Belgia; se învecinează şi cu Marea Nordului. Denumirea oficială a ţării este Regatul Regatul Ţărilor de Jos (Koninkrijk der Nederlanden). Ocupă o suprafaţă de 41 526 metri pătraţi, majoritatea formată de uscat. Olanda este o ţară de câmpii, podişuri se găsesc doar în sud-est. Cel mai înalt punct al ţării este Vaalsberg cu înălţimea de 322 de metri. Cel mai jos punct este Zuidplaspolder, situat la 7 metri faţă de nivelul mării.
Clima este temperată.

Capitala Olandei este Amsterdam. Importante sunt şi oraşele Rotterdam şi Haga. În ceea ce priveşte forma de guvernământ, Olanda este o monarhie. E împărţită în 12 provincii (Drenthe, Flevoland, Frizia, Gelderland, Groningen, Limburg, Brabantul de Nord, Olanda de Nord, Olanda de Sud, Overijssel, Utrecht, Zeelanda.) şi totodată de ea aparţin două teritorii independente Aruba şi Antilele olandeze. Regatul Ţărilor de jos a fost creat în anul 1815. Cu 15 ani mai târziu Belgia s-a despărţit de el şi şi-a creat propriul regat. În timpul primului război mondial Olanda.

A rămas independentă, dar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost sub ocupaţie germană. Această ţara a fost unul din membrii fondatori ai NATO şi a Uniunii Europene de astăzi. De asemenea participă la introducerea Euro în anul 1999.

În ţară trăiesc aproape un 16 milioane de locuitori, 83% din ei sunt olandezi băştinaşi, restul de 17% sunt de diferite naţioanlităţi., mai ales turci, marocani şi diferite naţionalităţi din răsăritul Europei. Densitatea populaţiei este de 378 de locuitori pe kilometru pătrat.
40% din locuitori sunt necredincioşi, 31% sunt romano-catolici şi
restul aparţin de biserica reformată olandeză, calvinişti şi musulmani. În Olanda sunt 2 limbi oficiale: neerlandeză şi friziană.
Olanda are o economie prosperă şi deschisă, care este într-o mare măsură dependentă de comerţul exterior. Se remarcă prin relaţiile industriale stabile, şomaj şi inflacie moderată. Olanda este totodată o ţară europeană importantă de tranzit. Industria este concentrată mai ales pe producţia de alimente, chimicale, prelucrarea de petrol şi instalaţii electrice. Agricultura înalt mecanizată dă de lucru la daor 2% din muncitori, dar cu toate acestea furnizează o cantitate mare de producte pentru consumul intern şi pentru export. Cele mai importante culturi sunt cea de cereale, cartofi, sfeclă de zahăr, fructe şi legume. Se cresc şi animale.
Majoritatea locuitorilor lucrează în domeniul serviciilor – 79%.

Abrevierea internaţionanală a Olandei este NLD, pt numărul de înmatriculare al maşinilor se utilizeză NL. Domeniul de internet pentru Olanda este .nl, iar prefixul telefonic internaţional este +31.

Translate »