Sute de kilograme de munitie descoperite la Oituz de un membru API

Comunicat Georgiu Daniel membru al Asociației Prospectorii Istoriei :

Racoș Ciprian , membru cofondator al Asociației Prospectorii Istoriei   a avut parte sâmbăta de o descoperire mai putin obișnuita la o sesiune de detecție :

“Știam ca va fi vreme rea , asa ca am ales un traseu scurt pe lângă drum unde aveam informația ca au fost amplasamente de artilerie germana intre Fierăstrău și Hârja zona Oituz.

După o ora de detecție am dat de primele proiectile, am sunat la 112 anunțând politia și ISU, urmând toate procedurile necesar de urmat aceste cazuri.

S-a marcat perimetrul cu banda și s-a păzit muniția pana la sosirea autorităților fără ca aceasta sa fie mișcata sau atinsa în acest timp.”

După identificarea muniției , este vorba de 25 de bucăți cu fragmentare germane, calibru 150 mm  fiecare proiectil conține 6 kg de trotil in greutate de 50 kilograme fiecare.

Comunicatul ISU Bacău: Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău a fost solicitată să intervină în pădurea din comuna Oituz, după ce un grup de detectoriști amatori a descoperit o cantitate importantă de elemente de muniție rămasă neexplodată în timpul conflictelor militare.

În locul marcat de către detectoristi, pompierii pirotehniști au asanat 25 de proiectile explozive calibru 150 mm ce fac o parte dintr-un depozit de muniție. Misiunea echipei pirotehnice a fost una dificilă din cauza terenului accidentat, precum și a cantității mari de muniție, având în vedere că un astfel de proiectil exploziv cântărește aproximativ 50 de kilograme.

De menționat este faptul că, grupul de detectoriști amatori a procedat corect marcând zona în care a descoperit muniția și a anunțat, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, echipa pirotehnică a ISUJ Bacău.

Reamintim că, în cazul în care descoperiți elemente de muniții neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțați imediat structurile abilitate în gestionarea acestui risc.

 

Remaintim că în  cadrul intalnirii  pentru comemorarea Centenarului „Si luptele de pe Valea Trotusului au făcut România Mare – Militaria editia a V-a – Carunta, 2018” din perioada 8-10 Iunie 2018  membrii Asociației Prospectorii Istoriei, in colaborare cu ISU Bacau si Politia au descoperit muniție activa din perioada primului război mondial. Detalii despre intalnire aici

 

Căutările făcute cu detectoarele au dus la descoperirea mai multor elemente de muniție, imediat fiind anunțată echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. “În urma activităților de asanare, au fost identificate și ridicate un proiectil exploziv de calibru 100 mm, un proiectil exploziv calibru 75 mm, o bombă aruncător calibru 82 mm, patru mine antipersonal, un focos de proiectil, o grenadă de mână ofensivă, 19 cartușe de pistol calibru 7,62 mm și 469 de cartușe de infanterie calibru 7,92 mm”, a declarat mr. Andrei Grecu, ofițer de relații publice la ISU Bacău.

Aceasta acțiune a fost demarata dupa ce o persoană si-a pierdut viata si alte două au fost ranite grav , cu o săptamana inainte tot la Ciobănus , angajați forestieri inconstienți au descoperit și au manevrat un proiectil care a explodat .

 

 

 

A T E N Ț I E !

 

PENTRU EVITAREA CATASTROFELOR SAU A SURPRIZELOR NEPLĂCUTE CARE POT APARE PE TIMPUL UNEI EXCURSII, LA SĂPAREA FUNDAȚIEI PENTRU RIDICAREA LOCUINȚELOR, CÂND EFECTUAȚI LUCRĂRI AGRICOLE ȘI ÎN ALTE ÎMPREJURĂRI, DACĂ DESCOPERIȚI ELEMENTE DE MUNIȚII SAU ALTE OBIECTE CARE VI SE PAR SUSPECTE, ACȚIONAȚI ASTFEL:

– nu atingeți, nu loviți și nu miscați muniția descoperită;

– nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;

– nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;

– nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;

– nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;

– nu lăsați copiii să se joace cu asemenea muniții;

 

Supravegheați zonă în care a-ți descoperit muniția până la sosirea echipei pirotehnice.

 

Când se executa lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndeparteaza întregul personal din zona periculoasă și se anunță structurile abilitate de intervenție.

 

NEUTRALIZAREA ȘI DISTRUGEREA MUNIȚIILOR SE EXECUTĂ NUMAI DE CĂTRE SUBUNITĂȚILE PIROTEHNICE CARE AU PREGĂTIREA ȘI DOTAREA CU APARATURĂ SPECIALĂ PENTRU ACEASTĂ MISIUNE PERICULOASĂ.

 

NU UITAȚI! Nerespectarea acestor reguli poate produce rănirea gravă sau chiar decesul celor implicați.

1 thought on “Sute de kilograme de munitie descoperite la Oituz de un membru API

Comments are closed.

Translate »