Detectie in judetul Covasna transee ww2

Am avut ocazia ca in acest concediu sa merg la doua detectii alaturi de colegul Cristi din Sf. Gheorghe, a fost o exerienta placuta, alaturi de toti prietenii mei din acest oras.

Am inceput cu vizita unui muzeu particular din Arcus la 3 km de Sf. Gheorghe, initial am orit sa caut in zona unde a murit generalul Grigore Balan, insa fostul comandament unde a fost ranit mortal generalul era propietate privata.

Propietarul a interzis amplasarea troitei comemorative pe terenul sau din aceasta cauza monumentul a fost plasat la 150 metrii de zona reala. Nu era cazul sa incerc sa primesc aprobarea pentru ca domnul respectiv nu doreste sa promoveze soldatii romani , dupa spusele unora domnul ii considera criminali pe soldatii  care au eliberat in 1944, primul oras din Transilvania de ocupatia hortista-germana.

Respect opinia fiecarui cetatean indiferent de nationalitate, desi la Sf. Gheorghe  nationalismul maghiar este dus cateodata la extrem, nu de secuiul simplu care este un om primitor si foarte muncitor, ci de mai marii orasului in frunte cu primarul orasului Sf. Gheorghe Antal Arpad. Spun asta dupa o conversatie  de cateva ore cu mama baiatului care a pozat infasurat in tricolorul romanesc, am inteles de ce nu am primit nici un raspuns la intrebarile mele din partea Muzeului Secuiesc din Sf.Gheorghe , mai exact din partea domnului Sandor Stanciu.

Am renuntat la proiectul meu si dupa cum am zis am vizitat muzeul particular din Arcus, Mormantul eroului David Paius, si apoi doua detectii alaturi de Cristi.

Obiecte foarte interesante din ww2, cruce de fier comemorativa catruse 9 mm , focos mortiera, grenada inactiva, chiar si o moneda 2KB. Munitia activa a fost predata la ISU de catre Cristi conform legislatiei in vigoare.

Locul mortii eroului Paius David

Muzeul din Arcus

La detectie prin transee

Translate »